Proč používáme LED drivery a moduly Tridonic?

LED driver Tridonic v dřevěném svítidle

Pokud listujete naším webem a přečetli jste si popisy světel ze dřeva, jistě jste si všimli, že se netajíme značkami LED driverů a LED modulů, které používáme. Má to velmi jednoduché vysvětlení. Jak řekl Oscar Wilde nebo Miroslav Donutil v Románu pro muže „Mám velmi jednoduchý vkus. Spokojím se vždy s tím nejlepším.“

Tento citát mě provází v podstatě celým mým životem a vždy jsem se snažil doladit věci do detailu tak, abych byl spokojený já sám. A jakožto puntičkář to mám občas složité :-)

Proto při výběru dodavatelů a výrobců komponent pro naše LED světla ze dřeva lampax., bylo rozhovodání vcelku jednoduché. O použití komponent od asijských výrobců jsem nikdy ani nepřemýšlel. Neříkám, že se třeba na Taiwanu nebo v Číně nenajde pár výrobců, kteří dělají opravdu kvalitní výrobky, ale toto nezapadá do naší filozofie používání 100% materiálů od evropských a českých výrobců. Kvalitních evropských výrobců komponent pro osvětlovací techniku není zase tolik a za svoji více než 19ti letou praxi s výrobou LED svítidel, jsem měl vcelku ihned jasno.

Kdo a co je značka Tridonic?

Pro zkušené světlaře jde o synonymum vysoké kvality a především trvanlivosti a záruky dlouho fungujících výrobků se skvělými parametry. Tento rakouský výrobce LED modulů, LED driverů a senzorů pro osvětlení začal svoji produkci již v roce 1956 výrobou tlumivek pro zářivky a výbojky. V kruhu světlařů a výrobců světových značek svítidel, je Tridonic zapsaný jako inovátor a společnost, která stanovuje trendy v komponentech pro svítidla bez kompromisů.

Tridonic ve svítidlech lampax.

Ve všech LED svítidlech ze dřeva používáme pouze LED drivery, nebo-li předřadníky právě od tohoto výrobce. Díky tomu můžeme zaručit nejlepší možné provozní podmínky LED modulů potažmo LED čipů. Díky tomu je zaručena velmi dlouhá životnost LED diod a tím celého dřevěného LED světla. Tyto LED drivery jsou vybaveny množstvím ochranných funkcí tak, aby byly LED buzeny správným proudem a bylo zabráněno jejich poškození, třeba i přepětím v síti až 2kV (L/N - PE). To znamená nadstandardní ochranu proti přepětí způsobenému bleskem (za předpokladu použití svodiče blesku a svodiče přepětí v el. instalaci objeku).

Dalším komponentem, který od značky Tridonic ve svítidlech používáme, jsou LED moduly. Ty jsou použity především v dřevěných svítidlech BLOKK a jsou ideálním typem LED modulů pro svícení do plošného difuzoru. Tyto moduly jsou v provedení tzv. self-cooling, což znamená, že nepotřebují dodatečný chladič a tak i ve svítidle ze dřeva dosahují velmi nízké teploty a tím dlouhé životnosti LED. Diody osazené na tomto modulu (desce plošných spojů) dosahují světelné účinnosti až 202 lm/W a střední doby životnosti 72 000 hodin. Proto jsou tyto moduly jasnou volbou pro naše stropní LED svítidla ze dřeva.

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."