Jak dlouho vydrží dřevěná svítidla a jak o ně pečovat?

Péče o dřevěné svítidlo

Dřevěná LED svítidla jsou stále populárnější díky své elegantní estetice a ekologické udržitelnosti. Navíc nabízejí dlouhou životnost, širokou škálu designů a možnost snadné údržby. V tomto článku se podíváme na délku životnosti dřevěných LED svítidel vyrobených z dubového a ořechového masivního dřeva a poskytneme tipy, jak o ně správně pečovat, aby vám co nejdéle sloužila.

Dřevěná svítidla z dubu a ořechu

Dubové dřevo je jedním z nejpopulárnějších materiálů pro výrobu dřevěných LED svítidel, a to díky své pevnosti, odolnosti a krásnému vzhledu. Dubová světla jsou známá svou dlouhou životností a schopností odolávat opotřebení.

Ořechové dřevo je dalším oblíbeným materiálem pro výrobu svítidel ze dřeva. Je lehčí a méně pevné než dub, ale stále velmi odolné a trvanlivé. Ořechová světla mají jedinečný vzhled s tmavšími tóny a pěknými vzory, které dodávají interiéru sofistikovaný šarm.

Doba životnosti dřevěných LED svítidel

Dřevěná LED svítidla vyrobená z dubového i ořechového dřeva mají obecně dlouhou životnost, která může dosáhnout i několika desítek let. Délka životnosti závisí na několika faktorech, jako je kvalita dřeva, zpracování a taky na kvalitě elektrických komponent, zejména LED diod a předřadníků a pochopitelně i na správné údržbě.

LED diody jsou známé svou vysokou účinností a dlouhou životností, která v našem případě přesahuje 72 000 hodin (kalkulovaná životnost je až 120 000 provozních hodin). To znamená, že pokud světlo používáte v průměru 4 hodiny denně, může vydržet více než 34 let. Dřevěné konstrukce, pokud jsou správně udržovány, mohou vydržet ještě déle.

Péče o dřevěná LED svítidla

Správná údržba dřevěných LED svítidel z dubového i ořechového masivního dřeva je klíčová pro jejich dlouhou životnost a zachování krásného vzhledu. Zde je několik tipů, jak o ně pečovat:

Prach a nečistoty

Pravidelně otírejte dřevěné části svítidla suchým nebo mírně vlhkým hadříkem, aby jste odstranili prach a nečistoty. Pokud je potřeba odstranit odolnější nečistoty, použijte měkkou houbičku s mírně navlhčeným mýdlovým roztokem. Po čištění povrch svítidla vždy důkladně osušte.

Ošetření dřevěného svítidla

Dubová i ořechová svítidla mohou být náchylná k prasklinám a deformacím v důsledku změn vlhkosti a teploty. Aby bylo dřevo chráněno, je vhodné jej jednou za 5 let ošetřit speciálním olejem nebo voskem pro dřevo. Před aplikací oleje nebo vosku svítidlo vždy důkladně očistěte.

Bezpečnostní opatření

Nikdy nepoužívejte agresivní chemikálie, abrazivní materiály nebo silné čisticí prostředky, které by mohly poškodit dřevěný povrch. Ujistěte se, že světla nejsou vystavena přímému slunečnímu záření nebo extrémním teplotám, které by mohly způsobit praskliny nebo deformace.

Dřevěná LED svítidla vyrobená z dubového nebo ořechového masivního dřeva nabízejí jedinečný design, dlouhou životnost a snadnou údržbu. Délka životnosti těchto světel závisí nejen na kvalitě dřeva, ale taky na správné péči. Dodržováním těchto tipů pro údržbu a péči zajistíte, že vaše dřevěná LED svítidla budou vypadat skvěle a fungovat efektivně po mnoho let. Desítky let.

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."

Doporučené produkty4