Výkon, příkon nebo světelná účinnost a měrný výkon LED svítidla

Rozdíl mezi výkonem a příkonem svítidla

Asi ne každý si pamatuje z fyziky, jaký je rozdíl mezi výkonem a příkonem svítidla nebo vlastně jakéhokoliv zařízení nebo stroje. U svítidel tato fyzika ze základní školy samozřejmě platí taky, a proto Vám v tomto článku přiblížím tyto parametry z hlediska našeho. Z hlediska dřevěných LED svítidel.

Výkon nebo příkon LED svítidla?

Tak jako každé zařízení, které spotřebovává nějakou energii, kterou přeměňuje na jinou, nejsou vyjímkou ani dřevěná svítidla. Ta spotřebovávají elektrickou energii kterou přeměňují na světelný tok. Příkon svítidla nám vždy říká, kolik energie musíme do svítidla dostat, resp. kolik si vezme, aby mám vydalo daný světelný tok. To se zdá vcelku jasné. Toto je tedy ten správný údaj, který bychom měli při výběru svítidla hledat. Protože pokud srovnáváme svítidla podle výkonu, neřekne nám to zdaleka nic o tom, kolik za hodinu svícení zaplatíme a kolik spotřebuje energie.

Výkon svítidla je veličina, která  říká, kolik energie je dodáváno do LED modulu a do LED čipů; jenže před tímto LED modulem ve svítidle je tzv. LED driver neboli předřadník, který vytváří optimální pracovní proud a napětí pro modul a taky sám o sobě spotřebovává nějakou elektrickou energii resp. příkon.

Poměr mezi výkonem a příkonem vyjadřuje tzv. účinnost. A to je ta vlastnost, kterou mají společnou všechna zařízení a o které jsme se učili na škole. Není to ale světelná účinnost resp. měrný výkon svítidla.

Světelná účinnost resp. měrný výkon svítidla

Tak jako u elektrického příkonu a výkonu a jejich vzájemnému poměru - účinnosti, uvádíme i u svítidel ze dřeva tzv. světelnou účinnost, jinými slovy měrný výkon. Ten je udáván v jednotce lumen na watt (lm/W).

Jak možná mnohým z vás napověděl první odstavec, tak se jedná o poměr mezi příkonem svítidla a užitečným světelným tokem. Tento údaj je v oblasti osvětlovací techniky důležitý, protože nám říká, za kolik watů dostaneme kolik lumenů. V přeneseném slova smyslu za kolik elektrické energie dostaneme kolik světla.

V dnešní době drahé el. energie je to podstatný údaj zejména u velkých projektů s velkým množstvím svítidel, kde platíme každý watt resp. každou kWh draze. Proto je důležité vybírat LED svítidla i podle tohoto parametru.

Podívejme se na tento příklad:

1) Výrobce a) uvádí, že má LED lampička světelný tok 1000 lm a světelnou účinnost (měrný výkon) 100 lm/W. Tzn. 1000/100 = 10W příkon

2) Výrobce b) uvádí, že má LED lampička světelný tok 1000 lm a světelnou účinnost (měrný výkon) 130 lm/W. Tzn. 1000/130 = 7,7W příkon 

LED lampička od výrobce b) je tak energeticky úspornější, protože spotřebuje méně el. energie při stejném světelném toku.

My v lampax. uvádíme u všech LED světel měrný výkon vždy.

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."