Konec zářivek už 24.8.2023!

Konec zářivek v EU

Mnoho z Vás touto informací asi překvapím, ale v souladu s nařízením Evropské komise v srpnu tohoto roku končí výroba tak oblíbených a velmi používaných zářivek! Zvažte výměnu starých zářivkových osvětlovacích těles za nová LED svítidla už teď.

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/65/EU z roku 2011 a nařízení RoHS, byla přijata pro omezování některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních. Jelikož klasické zářivky obsahují rtuť, která je mezi tyto nebezpečné látky ohrožující zdraví člověka a životní prostředí zařazena, platí toto nařízení i pro ně. Pro zářivky byla však doposud udělena vyjímka a mohly se ještě vyrábět a prodávat, nícméně vyjímka byla nařížením 2022/284 z roku 2021 zrušena.

Znamená to, že od září 2023 už zářivku nekoupím?

Teoreticky ne, alespoň po určitou dobu. Výše uvedenými směrnicemi je stanoveno datum 24.8.2023 jako termín, po kterém je zakázáno lineární zářivky uvádět na trh nebo dovážet ze zemí mimo EU. Tzn. že po tomto datu není možné vyrábět, případně dovážet nové zářivky na evropský trh. Lze však předpokládat, že se dodavatelé a velkoobchody na nějakou dobu předzásobí a zářivky tak bude možno koupit i po tomto datu. Otázkou je, jak dlouho budou dostupné a za jakou cenu? S rostoucí poptávkou se bude jistě zvyšovat i cena.

Zákaz výroby a dovozu zářivek v EU: 24.8.2023

Přechod ze zářivek na LED osvětlení

Dnes jsou zářivky stále běžně používány v různých osvětlovacích systémech, od průmyslu po domácnosti. S ohledem na miliony těchto zářivek po celé EU, může být přechod na LED osvětlení časově náročný. Pokud tedy uvažujete o výměně zářivkových svítidel ve své firmě, kanceláři nebo domácnosti za energeticky úsporné LED osvětlení, doporučuji neotálet. Nyní je ideální doba pro vybírání ze sortimentu našich stylových dřevěných LED svítidel.

Pokud jste zvyklí na klasické zářivky, může přechod na LED osvětlení představovat značnou změnu. Ale nebojte se, tato změna přináší mnoho výhod. LED osvětlení je energeticky úsporné, má dlouhou životnost a nabízí širokou škálu možností a barev světla. Díky nim můžete vytvářet různé atmosféry a nálady v místnostech, kde jsou instalovány.

Navíc, naše dřevěná LED svítidla přinášejí nejen funkčnost, ale také jedinečný design. Jsou vyráběna ručně v naší dílně a dodávají teplý, přírodní vzhled vašim interiérům. Takže při výměně starých zářivek za naše LED svítidla nejenže šetříte energii a peníze, ale také získáte stylový doplněk do vaší domácnosti, kanceláře nebo obchodního prostoru.

Je však důležité zdůraznit, že přechod na LED osvětlení může být náročný proces, zejména pokud máte mnoho zářivkových svítidel k výměně. Proto doporučuji začít plánovat přechod na LED osvětlení co nejdříve. Tímto způsobem můžete zajistit plynulý přechod, bez toho, abyste se museli obávat náhlého nedostatku zářivek na trhu a velké jednorázové investice.

Nakonec je třeba mít na paměti, že změna osvětlení je také skvělou příležitostí k přepracování celkového designu a atmosféry vašeho prostoru. Využijte tohoto momentu k vytvoření místnosti, která nejen šetří energii, ale také vyzařuje pohodlí, teplo a styl. Ať už hledáte minimalistický, rustikální nebo moderní vzhled, naše dřevěná LED svítidla vám mohou pomoci dosáhnout vaší vize.

Pamatujte, že tento přechod je nejen investicí do budoucnosti naší planety, ale také do estetiky a funkčnosti vašeho domova. S našimi dřevěnými LED svítidly dosáhnete ideální rovnováhy mezi efektivitou, designem a udržitelností.

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."