Co je to světelný tok a náhradní teplota chromatičnosti?

Teploty chromatičnosti svítidel

S těmito pojmy světelné techniky, se asi mnoho z Vás již setkalo někde na obalu LED žárovky nebo LED lampičky. Nicméně jsou to pojmy, které nejsou nové a na obalech klasických vláknových žárovek nebo zářivek jsou od prvopočátku také. Ne každý však opravdu ví, co tyto pojmy znamenají a jak se v nich vyznat. V tomto článku vám vysvětlím, proč jsou tyto pojmy při výběru vhodného LED svítidla důležité.

Světelný tok svítidla

Světelný tok udává množství světla, které vydává světelný zdroj nebo svítidlo, a udává se v lumenech (lm). Čím vyšší je světelný tok, tím více světla tento světelný zdroj nebo svítidlo vydává.

V době LED svítidel je toto právě ta veličina, podle které je nutné se řídit. Dříve, když nám praskla žárovka v lustru, šli jsme do elektra a koupil prostě novou "šedesátku" a bylo nám celkem jedno od jakého výrobce. Fyzikální vlastnosti wolframového vlákna jsou dané a tak i když jsme koupili značkovou žárovku, nebo nějakou levnější od neznámého výrobce, mohli jsme si být jistí, že bude svítit přibližně stejně. Rozmezí světelného toku 60W vláknové žárovky je cca od 700 lm do 750 lm a přes to nejel vlak.

Dnes je tomu ovšem jinak. Úplně jinak. V dnešní době pokročilých LED diod je kvůli (díky) jiné technologii, která je založená na polovodičích situace taková, že je celkový světelný tok vyzářený LED čipem zavislý na mnoha faktorech. Těmi jsou především kvalita použitého křemíku v čipu, bondovacích vodičích, luminoforu (to je to žluté, co vidíte na SMD LED diodě), kvalitě plastového pouzdra a dalších. Je to opravdu věda a proto je u různých výrobců LED, se zdánlivě stejnými parametry výkonu, možné dosáhnout různého světelného toku. Často i o několik desítek procent.

Proto je nutné se při výběru LED světel srovnávat především hodnotu celkového světelného toku a ne výkonu resp. příkonu.

Při výběru LED svítidel je důležité sledovat parametr celkového světelného toku vyzářeného svítidlem a ne světelným zdrojem (LED čipy). Musíme porovnávat, řečeno v odborném žargonu "světelný tok ze svítidla". Spousta výrobců a dodavatelů LED osvětlení udává světelný tok z LED čipů, tzn. světelný tok ze samotných LED diod, který je ovšem zavádějící, protože jsou tyto LED čipy umístěny uvnitř svítidla, překryty difuzozem, nebo doplněny o reflektor a tyto komponenty mají vždy vliv na užitečný světelný tok svítidla.

Např.:

1) Výrobce a) uvádí, že má svítidlo světelný tok 1000 lm. A pokud neuvede jestli se jedná o hodnotu ze svítidla nebo z čipu, jde o zavádějící údaj (ne však vymyšlený nebo lhavý!). Pokud uvádí světelný tok z LED, znamená to, že celkový světelný tok vyzářený svítidlem je podstatně menší a to o ztráty v konstrukci tělesa svítidla + difuzoru a případně reflektoru. Tyto ztráty můžou být cca 20 - 40% podle konstrukce optického systému svítidla. Toto svítidlo tak vyzařuje celkový užitečný světelný tok klidně pouze 600 lm.

2) Výrobce b) uvádí, že má svítidlo celkový světelný tok 1000 lm ze svítidla. Tzn. že tento výrobce uvedl přesně tu hodnotu, která nás zajímá, tzn. už po odečtení ztrát v optickém systému svítidla.

My v lampax. uvádíme u našich LED světel vždy celkový užitečný světelný tok ze svítidla.

Náhradní teplota chromatičnosti

Náhradní teplota chromatičnosti (CCT) se vztahuje k barevné teplotě světla. Udává se v kelvinech (K) a označuje teplotu absolutně černého tělesa (black body locus), které by vydávalo stejnou barvu světla jako dané svítidlo. Například náhradní teplota chromatičnosti 2700 K odpovídá teplé bílé barvě světla klasické vláknové žárovky, zatímco teplota světla 6500 K je studené bílé světlo srovnatelné s přirozeným denním světlem.

Všeobecně máme my lidé raději teplejší bílé světlo uvnitř domů nebo v obytných prostorech, zatímco chladnější bílé světlo je více vhodné pro průmyslové prostředí nebo kanceláře. Náhradní teplota chromatičnosti tedy hraje důležitou roli při výběru správného typu světla pro konkrétní účel.

Jako základní chromatičnosti můžeme označit tři teploty barvy

Teplá bílá barva má tzv. náhradní teplotu chromatičnosti 3000 K (Kelvina) a tato barva je přibližně shodná s barvou klasické vláknové žárovky. Hodí se především do interiérů teplých barev, kde vládne dřevo a hřejivé odstíny výmalby. Toto světlo je vhodné použít především v ložnicích, dětských pokojích nebo v kombinaci s rustikálním nábytkem.

Další variantou je tzv. Neutrální bílá barva 4000 K. Jde o barvu světla, která je nejčastěji využívána pro obývací pokoje, haly a chodby, případně kanceláře a je ideálním kompromisem barvy světla. Nejde totiž ani o příliš studenou ani o teplou barvu světla. Tato teplota chromatičnosti je nejčastěji používaná jak v obytných tak v kancelářských i průmyslových prostorech.

Teplota světla 5000 K, neboli denní bílá, je vhodná zejména do kuchyní, kanceláří a k osvětlení pracovních stolů. Tato barva má nejblíže dennímu světlu a je tak důležitá pro udržení maximální koncentrace při práci nebo taky pro zobrazení reálných barev, jako při denním světle. To je taky důležité třeba v koupelnách nad zrcadlem, nebo při náročnějších zrakových úkolech.

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

Autor:

Kuba Vyoral - světlař srdcem i duší

"Oboru osvětlení a výrobě svítidel se věnuji prakticky celý svůj profesní život. Už při studiu elektrotechniky jsem vyráběl LED svítidla pro barevné osvětlení barů a diskoték. Za 19 let, co dělám světlařinu jsem se naučil, že jediná cesta, jak vyrábět opravdu úsporné LED osvětlení, je používat špičkové LED komponenty. Protože není nic horšího, než koupit LED světlo, které po roce přestane svítit a pak se vyhodí do koše."